Peace Poster Contest 2018


Ackerweide wint de meeste prijzen Vredesposterwedstrijd Lions


Lisanne misschien naar New York

Lisanne won de wedstrijd van de Lionsclub Nootdorp-Pijnacker en maakte de mooiste vredesposter. Lisanne kreeg de titel van de vakjury en gaat door naar de regionale ronde. Noortje, eveneens van basisschool De Ackerweide in Pijnacker kreeg de meeste stemmen van de publieksjury, bestaand uit bibliotheekbezoekers, die ruim een week lang hadden kunnen stemmen op de meer dan 200 kunstwerken die tentoongesteld stonden in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland.

Noortje kreeg als eerste het jurycommentaar te horen. Wethouder Peter Hennevanger had de eer om Noortje te kunnen vertellen dat: “de jury het onderwerp, ‘Samen op weg naar de vrede’, heel mooi gekozen vond. Ook vond de jury de tekening goed verwijzen naar het thema.” Dat is dit jaar: Kindness Matters: Aardig zijn helpt.

Vakjury erg complimenteus
De vakjury verkoos als overall winnaar Lisanne, ook van basisschool Ackerweide met de volgende complimenten: “Deze tekening is opgevallen door de strakke vormgeving en de heldere kleuren. Er zit goede en leuke symmetrie in de tekening,’ zo las wethouder Hennevanger voor en merkte nog op: “je kunt wel horen dat dit juryrapport door echte kunstenaars is opgesteld.” Daar had hij groot gelijk in. De jury bestond uit bestuurslid van Stichting De Verbeelding Theo van der Bulk, cineast Wim Meijer en kunstenaar Roos van der Meijden.

Vredesposter voor de Lions
Deze ‘Vredesposters’ zijn gemaakt door kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen De Tweemaster, De Bonte Tol, Octantschool Beatrix, De Schatkaart, en Ackerweide. De kinderen hebben deze kunstwerken gemaakt op uitnodiging van de Lionsclub Nootdorp-Pijnacker in het kader van de Internationale Vredesposter Wedstrijd. Het thema dit jaar is: “Kindness Matters: Aardig zijn helpt”.

“Nou moet mijn haar groen”
Elke school viel daarnaast nog in de prijzen met een eerste en tweede prijs, een cadeautje van Boekhandel Van Atten en een oorkonde uit handen van Lion’s voorzitter Hans Hoven, maar alleen Lisanne gaat verder. Jesper van De Bonte Tol was zo verbaasd dat hij met de tweede prijs van zijn school naar huis mocht dat hij uitriep; “Dat had ik niet verwacht, ik win nooit wat. Nou moet ik dus echt mijn haar groen verven, dat heb ik beloofd.”

“Volgend jaar nog meer scholen”
Aan deze wedstrijd, uitgeschreven door de Lions, en lokaal dus door Lionsclub Nootdorp-Pijnacker doen wereldwijd 600.000 kinderen uit meer dan 100 landen mee. In Nederland zijn dat alleen al 157 scholen, met bijna 6000 kinderen. In Pijnacker deden 242 leerlingen mee. Een prachtig aantal, zo vindt president van de Lionsclub Hans Hoven. Hij sprak de hoop uit dat volgend jaar alle scholen in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw mee gaan doen aan deze wedstrijd, of zoals Peter Hennevanger al zei: “ga hier mee door, want vrede, in de hele wereld, maar ook op het schoolplein bijvoorbeeld, is echt niet altijd vanzelfsprekend, sta daar eens bij stil.”

Naar New York
De allerbeste poster of posters dingen mee naar de districtsprijs. Vervolgens worden de nummers één van de zes Lions districten beoordeeld door een landelijke jury. De poster die eerste wordt bij de landelijke beoordeling zal dan worden ingediend bij de internationale organisatie om mee te dingen naar de wereldwijde prijzen. De internationale hoofdprijs is 5000 dollar plus een reis naar de Verenigde Naties in New York voor de winnaar en twee familieleden.

 

Contact

President's Slogan

Met elkaar voor mekaar